Що заважає аптекам включатися в роботу програми «Доступні ліки»?

Як анонсувалося раніше, директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко взяв участь і виступив на 6-му Міжнародному фармацевтичному форумі «Аптеки Світу–2017», де для обговорення назрілих у фармацевтичному секторі питань зібралися  представники регуляторних органів України, аптечних мереж, виробники ЛЗ, дистриб’ютори, громадські організації, експерти фармацевтичного ринку та науковці.

Зокрема, у своєму виступі Володимир Руденко, торкнувся чи не найбільш проблемних питань, пов’язаних із  роботою програми «Доступні ліки».

«За результатами опитування, проведеного АПАУ серед своїх членів напередодні Форуму, ми узагальнили труднощі, які до цього часу заважають аптекам активно включатися в роботу Програми. Це, в  першу чергу,  відмова розпорядників бюджетних коштів в укладанні договорів та бюрократична тяганина при їх оформленні, несвоєчасне повернення коштів аптекам, додаткові вимоги щодо подання звітів розпоряднику коштів, з яким  укладено договір, додаткові звіти іншим державним органам, ризик неповернення коштів», – зазначив він.

Разом з тим, немало аптек, членів АПАУ, в більшості областей, все ж заключили договори з розпорядниками коштів, і тепер зіткнулися в роботі з рядом проблем – помилки при виписуванні рецептів лікарями, недостатнє забезпечення аптек ліків, що увійшли до Реєстру ЛЗ, вартість яких підлягає відшкодуванню, необхідність додаткових співробітників в аптеці для обслуговування пацієнтів, що користуються послугами Програми, відсутність інформації про розпорядників коштів у регіонах тощо.

Володимир Руденко озвучив пропозиції щодо реалізації Програми «Доступні Ліки», які  висловили під час опитування члени АПАУ, а саме: визначити державне замовлення на ЛЗ, що беруть участь у Програмі; внести зміни до переліку: виключити, малоефективні та рідковживані ЛЗ; зміни до реєстру проводити раз на квартал, а не раз на півроку; запровадити форму електронного рецепту; провести навчання, семінари, та інші загальноосвітні заходи для лікарів щодо їх відповідальності та участі у Програмі; ширше інформувати населення щодо дії Програми; організаційно відпрацювати питання з розпорядниками бюджетних коштів щодо відмов аптекам приймати участь у Програмі, укладенні договорів, не вимагати додаткової інформації, що не передбачена діючими НПА, зобов’язати вчасно повертати кошти.

Нагадаємо, що ГС «АПАУ» підготувала та оприлюднила у ЗМІ відкрите звернення до розпорядників бюджетних коштів з вимогою не блокувати програму «Доступні ліки». Звернення також надіслано до Уряду та МОЗ України.

Схожі публікації