QR-коди сприятимуть виявленню фальсифікованих лікарських засобів та запобігання їх потраплянню у аптечні заклади

Ще на початку року члени АПАУ – учасники річної конференції Аптечної професійної асоціації України, висловили позицію щодо необхідності впровадження в Україні QR-кодів.

Згодом із метою запровадження обов’язкового маркування лікарських засобів задля удосконалення, розширення та впровадження нових підходів забезпечення якості лікарських засобів та створення ефективного механізму протидії виробництву, імпорту та обігу фальсифікованих ліків Громадська рада при Держлікслужбі звернулася до Кабінету Міністрів України в особі Міністерства охорони здоров’я та Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розпочати процес розроблення та прийняття відповідних нормативних актів, які забезпечать поступове запровадження вказаної системи з 2019 року.

Ініціативу Громадської ради щодо двомірного штрих-кодування кожної окремої упаковки ЛЗ підтримала і Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Варто зазначити, що ще у 2015 році Держлікслужбою розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обов’язкового індивідуального кодування виробником кожної упаковки лікарського засобу.

АПАУ в свою чергу підтримує пропозицію щодо обговорення учасниками фармацевтичного ринку вище зазначених питань задля доопрацювання Проекту, а також його подальшого розгляду та прийняття.

Схожі публікації