Оцінка медичної сфери в Україні: червень 2018

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у червні 2018 року 44% опитаних зазначили, що за останні два роки загальна якість державних медичних послуг для країни погіршилася. 14% побачили покращення, 32% вважають, що у рівні якості державних медичних послуг нічого не змінилося, 10% не змогли відповісти. За останні півроку дещо збільшилася кількість тих, хто говорить про покращення у цій сфері.

• 38% оцінюють рівень професіоналізму та компетентності лікарів в Україні як високий. Натомість 54% мають протилежну думку. Дещо вище, аніж в інших регіонах, оцінили професійні якості медиків на Сході. Також позитивно на рівень схвалення компетентності впливають наявність медика у родині та знайомство з сімейним лікарем.

• 55% знають свого сімейного лікаря або терапевта, 44% – не знають. Відносно вищий рівень обізнаності спостерігається серед жінок та людей старшого віку.

• 86% чули про національну програму «Лікар для кожної сім’ї», 12% заявили, що нічого не знають про це. 70% зазначили, що підтримують подібну програму. Краще за інших сприймають це нововведення у західних регіонах. Також дещо вищий рівень підтримки спостерігається серед молодших респондентів та тих, хто знає свого сімейного лікаря.

• 36% заявили, що вже обрали собі сімейного лікаря та підписали з ним договір. 63% – поки ще не зробили цього. Частіше за інших про обрання сімейного лікаря зазначали респонденти Сходу, старші опитані та мешканці міст. Серед тих, хто вже уклав контракт, 82% заявили, що задоволені своїм лікарем і лише 7% висловили невдоволення.

• 22% опитаних зазначили, що мають у родинах тих, хто у працює професiйнiй медицинi, а саме лiкарем, медсестрою/медбратом, логопедом, психологом тощо.

• 73% підтримують добровільну вакцинацію дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, кір, туберкульоз, гепатит B, дифтерія та ін. 21% – не підтримують. У випадку обов’язкової вакцинації рівень підтримки дещо знижується: 66% – підтримують, 27% – не підтримують. Добровільна вакцинація дещо краще сприймається молодшими респондентами та жінками. Натомість за обов’язкову вакцинацію відносно частіше висловлювалися люди старшого віку.
• 68% заявили, що чули про програму «Доступні ліки», за якою в аптеках надаються безкоштовні препарати пацієнтам з хронічними захворюваннями, такими як діабет II-го типу, серцево-судинні захворювання та бронхіальна астма. 31% нічого не знають про неї. Вищий рівень обізнаності спостерігається серед старших респондентів та тих, у кого в родині є медичні працівники.
• 50% підтримують запровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом» у фінансуванні медицини. 20% – висловили протилежну думку, ще 17% заявили, що не підтримують ані стару систему фінансування, ані нову, 14% нічого не змогли відповісти з цього приводу. Вищий рівень підтримки нової моделі розподілу бюджетних коштів на медицину спостерігається у західних та центральних регіонах, серед молодших опитаних та мешканців міст.
• 49% опитаних зазначили, що чули про набуття чинності Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», згідно якого 5 мільярдів гривень виділено на розвиток медицини на селі: придбання нових машин швидкої допомоги, забезпечення транспорту для лікарів, проведення Інтернету та закупівлю медичного обладнання. 49% зазначили, що нічого про це не знають. Частіше аніж інші про обізнаність про цю правову ініціативу зазначали найстарші опитані. Серед тих, хто чув про прийняття цього Закону, більше 80% підтримують цю ідею, і лише 12% – не підтримують.
• Серед послуг, які б міг надавати електронний сервіс eHealth, що поступово запроваджується в Україні, для опитаних найзручнішим виявилася перевірка та порівняння цін в аптеках. 66% заявили, що їм було б зручно це робити з використанням цієї системи, 29% висловили протилежну думку. Призначати зустрічі з лікарями, перевіряти свою історію хвороби, укладати договори з сімейним лікарем, друкувати офіційні рецепти лікарських засобів було б зручним від 50% до 60% опитаних (незручним – від 35% до 40%). Натомість можливе використання eHealth для отримання медичних консультацій за допомогою відеоконференцій викликає протилежні оцінки: 46% вважали б це зручним для себе, водночас стільки ж – незручним. Отримання названих послуг через електронний сервіс однозначно краще сприймається особами молодшого та середнього віку. Натомість найстарші швидше вважають такий спосіб комунікації незручним для себе. Також отримання медичних послуг через eHealth зручнішим вважають чоловіки та більш заможні респонденти.
• 56% опитаних зазначили, що протягом останніх 12 місяців  у них не просили заплатити хабаря за лікування, 15% зазначили, що у зіткнулися з фактами корупції під час отримання медичних послуг, 27% сказали, що не відвідували лікаря за цей період Відносно частіше з вимогами хабаря стикалися мешканці південних регіонів, молодші та більш заможні опитані. Водночас 27% сказали, що робили подарунок (у вигляді цукерок, алкоголю тощо) в якості подяки за лікування або медичні послуги протягом останніх 12 місяців. 40% зазначили, що не мали такого досвіду. Дещо частіше про такий спосіб висловлення вдячності за отримані послуги лікарям заявляли більш молодші та заможніші опитані. Також частіше за інших про такий спосіб подяки говорили на Заході та у Центрі.
• Дві третини підтримують запровадження системи розподілу витрат на лікування, коли певна частина оплачується державою, а іншу платить пацієнт, 25% – проти такої ініціативи. За співфінансування витрат за лікування частіше висловлювалися у західних та центральних регіонах, молодші та більш заможні респонденти. У свою чергу, серед тих, хто зазначив, що не проти такої системи фінансування витрат на медичні послуги, 33% зазначили, що готові потратити на це не більше 5% від загальної вартості, 26% – не більше 10%, 13% – не більше 20% і 14% готові оплатити чверть вартості лікування. Знову ж таки, чим молодші та чим більш заможніші респонденти, тим частіше вони заявляли про готовність співфінансувати чверть витрат на лікування.
• Більше 80% зазначили, що підтримують запровадження в Україні нової системи стандартизованих вступних іспитів для абітурієнтів медичних навчальних закладів, яка базується на основі міжнародних практик і підвищення вимог при вступі до медичних ВНЗ. Стільки ж вважають, що випускний іспит на отримання диплому медика у навчальних закладах має бути складним (52% – дуже складним, 35% – скоріше складним). Лише 7% висловилися за спрощення іспитів для студентів-медиків.
• 58% опитаних вважають Міністерство охорони здоров’я важливим для себе та своїх родин. У свою чергу 35% опитаних висловили протилежну думку. Про важливість профільного міністерства відносно частіше висловлювалися мешканці західних регіонів, більш молодші опитані, та ті, у кого в родині є медики.
Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%. Терміни проведення дослідження: 1-10 червня 2018 р.
Джерело: ratinggroup.ua

Схожі публікації