Будьте обережні... з грибами - Аптечна Професійна Асоціація України

Будьте обережні… з грибами

Сезон “тихого полювання” в розпалі. Основні правила, дотримуючись яких можна вберегтися від отруєння грибами:
– Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстивні. Гриби, яких Ви не знаєте, або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак.

– Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають   потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

– Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.

– Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.

 – Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

– Не їжте гриби в сирому вигляді.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення!

– Не збирайте гриби, навіть завідома їстивні, у міських парках, скверах, подвір’ях, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для споживання.

– Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (наприклад – маслюки) знімають з капелюшка плівку, вкриту слизом. Гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в день збору, в крайньому разі  наступного ранку.

 – Утримуйтесь від купівлі грибів  у місцях несанкціонованої торгівлі.

– Не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.

– Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути.
Рекомендації:  Гриби є продуктами, що швидко псуються тому їх треба зберігати при температурі не вище 10 град.С і не більше 24 годин.
Нагадуємо основні ознаки отруєння:
Період без прояву захворювання при отруєнні  грибами може тривати від 6 до 30 годин. Прояви захворювання починаються раптово. З’являються нудота,  блювота,  сильні болі у животі, пронос зі слідами крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтуха, ниркова недостатність. Особливо тяжко протікає отруєння у дітей. Основною причиною смерті хворих є гостра печінкова та ниркова недостатність.
При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Перша допомога: якнайшвидше промити шлунок; викликати у потерпілого штучну блювоту; терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.
Джерело:galka.if.ua