Найближчим часом планується затвердити ДБН щодо доступності

Вчора, 15 листопада, відбулося засідання Комітету доступності, яке проводив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, за участі Голови Ради «Благодійного Фонду Петра Порошенка» Марини Порошенко, народного депутата Ірини Луценко, представників профільних відомств, місцевої влади та громадськості. Присутніми на засіданні були також директор Аптечної професійної асціації України Володимир Руденко та юрист Наталія Петрівська.

На засіданні презентували проект ДБН щодо інклюзивності будівель та споруд, а також обговорили проблемні питання щодо впровадження доступності в Україні.

Вимоги цього нормативного акта планується поширити на проектування, будівництво нових та реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та переоснащення існуючих житлових та громадських будівель і споруд.

У новому проекті ДБН пропонується обов’язкове впровадження в інфраструктурі населених пунктів, у житлових і громадських будівлях:

— безпечних пандусів з правильним нахилом, спеціальних підйомників та ліфтів, універсальних туалетних кабін та інших елементів доступного середовища для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

— тактильних підлогових смуг, інформаційних покажчиків зі шрифтом Брайля, контрастних позначок та інформаторів, а також аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

— технічних засобів інформування, орієнтування та сигналізації, організації субтитрування, сурдоперекладу та додаткових систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.

Такі норми мають стати  обов’язковими для застосування усіма юридичними особами та фізичними особами підприємцями на території України, окрім будівництва індивідуальних (приватних) житлових будинків.

Новий ДБН щодо доступності планується затвердити найближчим часом.

Схожі публікації