Юридична відповідальність за зберігання та реалізацію фальсифікованих лікарських засобів

У Кримінальному кодексі України встановлена доволі сувора кримінальна відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів.

Ст. 3211Кримінального кодексу України (далі — КК України) за вчинення цього злочину передбачене покарання у вигляді позбавлення волі, при цьому у випадках, коли такі дії спричинили смерть особи, особливо тяжкі наслідки або вчинені в особ­ливо великих розмірах, то встановлено можливість застосування найсуворішого покарання — довічного позбавлення волі.

Фальсифікований лікарський засіб – лікарський засіб, який умисно промаркований неідентично (невідповідно) відомостям (одній або декільком з них) про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, а так само лікарський засіб, умисно підроблений у інший спосіб, і не відповідає відомостям (одній або декільком з них), у тому числі складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України.

Стаття 3211. Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів:

1. Виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів – караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

2.Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів -караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, – караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до ч. 2 і 3 ст. 3211 КК України за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів за наявності кваліфікуючих обставин передбачене, окрім основного покарання у вигляді позбавлення волі, також і обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна. Тобто за ступенем суворості кримінального покарання злочин, передбачений ч. 3 ст. 3211 КК України фактично прирівняний до умисного вбивства з корисливих мотивів (п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України).

4. Особа, яка добровільно здала фальсифіковані лікарські засоби та вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту, збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, їх ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через її територію (частина перша цієї статті, якщо такі дії не створили загрози для життя чи здоров’я людей).

У 2013 р. було обліковано 27 злочинів, передбачених ст. 3211 КК України, а до суду з обвинувальним актом направлено 17 проваджень. У подальшому статистика різко змінюється – за період з 2014 по 2018 р. обліковано 109 таких злочинів, тоді як до суду направлено лише 8, тобто 7,3 %. Привертає увагу й різке збільшення з 18 до 38 (в 2,1 раза) кількості облікованих злочинів у 2018 р. порівняно з 2017 р.

Аналізуючи цю інформацію, слід перш за все виходити з того, що фальсифікація лікарських засобів та обіг фальсифікованих лікарських засобів належать до злочинів, які обліковуються на підставі виявлених правоохоронними та (або) контролюючими органами фактів вчинення конкретними особами виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збуту завідомо фальсифікованих лікарських засобів.

Аналіз лікарських засобів, які були предметами злочинів у вироках, винесених у 2013–2018 рр., дозволяє поділити їх на 3 категорії:

1) лікарські засоби, небезпечні для життя або здоров’я (виготовлені із препаратів, термін придатності яких закінчився, шляхом змішування з іншими субстанціями, отримані з невідомих джерел без будь-якого сертифіката якості);

2) лікарські засоби, отримані в законний спосіб з відповідними сертифікатами якості, фальсифіковані шляхом зміни зареєстрованих форм випуску (розфасовки у флакони з меншим вмістом і концентрацією або в упаковки з меншою кількістю ампул);

3) фальсифікований медичний спирт.

За період 2013–2018 рр. судами винесено вироки щодо 6 злочинів, предметом яких були небезпечні для життя або здоров’я людини лікарські засоби, отримані від невідомих осіб, в невідомий спосіб, в окремих випадках термін придатності яких закінчився. В інших випадках предметом фальсифікату виступав медичний спирт (спиртовий розчин для зовнішнього застосування), а також отримані в законний спосіб лікарські засоби належної якості.

Джерело: Держлікслужба

Схожі публікації